Sajak untuk Sahabat

Sahabat
Adalah hati yang hangat
Sehangat kopi susu buatan ibu
Menyejukkan mulut dan rasa
Tanpa musti bergelora

Sahabat
Jalannya tak berjejak
Tak pula berpeluh keringat
Namun memberi semangat

Sahabat bukanlah cinta sejuta rasa
Bukan pula bara api rindu di dada
Hanya seuntai benang sutera
Yang cukup erat mengikat
Nurani yang jahat

Sahabat adalah serumput kata yang sejuk
Sesejuk embun di pelupuk mata
Yang menidurkan jiwa
Tanpa berjuta aksara

Sahabat
Mungkinkah engkau menjadi sang juru penyelamat?
atas anggur cinta yang memabukan
Atau istana suka yang mengilusikan
Atau tsunami duka yang menenggelamkan

About these ads

20 Responses to “Sajak untuk Sahabat”


  1. 1 juju Jumat, 2 Oktober 2009 pukul 6:33 pm

    hai kak….maaf kalau saya curi-curi sajak kakak….saya pinjam okey?nak bagi bestfriend hadiah persahabatan….thank you…may GOD bless you and family….byeeeeeeee….

  2. 3 aya Selasa, 6 Oktober 2009 pukul 6:57 pm

    hai,kak.. boleh tolong tak?? saya nak masuk pertandingan sajak..kalau saya menang sajak saya akan ditempatkan di majalah sekolah..boleh akak tolong bagi idea..saya tak nak ambil orng punya..saya nak usaha tapi tak ada idea..boleh tolong tak kakk?saya harap akak balas sebelum 16 oktober

  3. 6 bram poltek Kamis, 15 Oktober 2009 pukul 9:28 am

    sajak yg bagus mbak…

  4. 7 annur Selasa, 10 November 2009 pukul 8:01 pm

    akak soory manyak2 okey sebab saya tiru sajak kakak

  5. 8 karimah Kamis, 31 Desember 2009 pukul 8:29 am

    bleh sya share k facebook gg?

  6. 10 Mohd Faruq Selasa, 12 Januari 2010 pukul 3:36 pm

    hye…bleh create 1 sajak tak yang agak-agak 4-5 minit…please ye kak…;) tx alot if u can help me…it’s very urgent…

  7. 11 Mohd Faruq Selasa, 12 Januari 2010 pukul 3:39 pm

    forgot sumthing…saya sangat perlukan b4 19/jan/10…hantar pada email saya ya…

    sagittaurus87@yahoo.com

  8. 12 hippo Rabu, 3 Februari 2010 pukul 2:04 pm

    kak, boleh tolong saya tulis satu sajak?
    dipaksa oleh cikgu untuk menyertai pertandingan…
    tetapi tiada idea untuk tulis
    boleh tolong saya, kak?

  9. 13 amiratul addin Selasa, 23 Februari 2010 pukul 9:20 am

    saya mintak maaf cz curi kate2 sajak akak
    saya suke dgn ayat2 akak yang penuh beerti bg saya.

  10. 14 IRZAN RAWANG Minggu, 18 April 2010 pukul 3:33 pm

    BAGUSNYER SAJAK NI!!!!

  11. 15 nur aini Kamis, 27 Mei 2010 pukul 8:18 am

    akak,saya amik sajak akak letak kat fb,boleh x?..sy nak bgi kawan2 saya…kak,terus berkarya ya,,,

  12. 16 Asma Nayli Minggu, 27 Juni 2010 pukul 5:32 pm

    kakak…..

    boleh tolong buat kan sajak tentang komputer…..
    tolong buat kan dua sajak ye kakak…pls….
    ni sgt urgent…..pls ye kakak…..sye nak sajak tu sebelum khamis ni ye…..pls…..

  13. 17 girls_me Rabu, 15 September 2010 pukul 3:29 pm

    bolleh copas ga kak ? cuman sebagiian koo :)

  14. 18 hariyansyah Sabtu, 29 Januari 2011 pukul 9:13 am

    mass… saya minta ijin untuk copas yakk… terima kasihhh

  15. 19 Haslina Ukm Selasa, 25 Oktober 2011 pukul 8:45 pm

    askum.sajak ini begitu puitis.saya begitu tertarik dengan ungkapan yang begitu mendayu-dayu.saya berhajat nak guna copy dan baca sajak ini di sekolah.harap anda benarkan.tq.

  16. 20 vaash vaashini Senin, 7 Oktober 2013 pukul 10:05 pm

    saya suka sajak ini. sajak yg bagus.


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s




Haqiqie Suluh Facebook Profile

Tentang Aku

Banyak hal yang berubah seiring berlalunya waktu, Demikian pula Saya, Haqiqie Suluh, baik dalam hal pandangan atau keyakinan. Selanjutnya saya hanya ingin memberitahu bahwa terhadap apa apa yang telah saya tuliskan di blog ini, sangat mungkin bukan lagi merupakan pandangan dan keyakinan saya saat ini, karena ternyata saya telah banyak berubah, anda pun saya yakin sedang dan telah berubah juga. Semoga dimengerti.
Peringatan!!!

Anda Boleh Memaki, Anda Boleh Mencaci, Tetapi Jangan Sebar Spam or Promosi. Segala Bentuk Komentar yang Berbau Spam dan Promosi akan Langsung Saya Hapus! Tanpa Kecuali!

BOLEH COPY PASTE

Anda DIPERBOLEHKAN KOPI PASTE Semua Artikel atau Tulisan yang Ada disini

Syaratnya satu: Cantumkan Link Blog ini di dalam Artikel yang Anda KOPI PASTE!!

Suluh Numpang Nulis


Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

Bergabunglah dengan 286 pengikut lainnya.

%d bloggers like this: